Μπορούν οι μεγάλοι να μάθουν μουσική;

Όλοι έχουμε συναντήσει φίλους ή -πολλές φορές- ανήκουμε και οι ίδιοι στην κατηγορία ανθρώπων που θα ήθελαν να παίξουν μουσική αλλά οι συνθήκες δεν τους το έχουν επιτρέψει όταν ήταν μικροί! 

  • Είναι άραγε εφικτό να μάθω ένα μουσικό όργανο σε μεγάλη ηλικία; 
  • Ποσό χρόνο θα πάρει;
  • Αξίζει να το προσπαθήσω; 

Θα δώσουμε απαντήσεις και λύσεις σ’ αυτούς που θα τολμούσαν να πραγματοποιήσουν αυτό το …σκονισμένο όνειρο. Στην πραγματικότητα, αν καταρίψουμε κάποιους μύθους και αντιληφθούμε αυτό που απαιτεί η διαδικασία της μουσικής εκπαίδευσης, είναι γρήγορο, εύκολο και διασκεδαστικό για έναν ενήλικο να μάθει ένα μουσικό όργανο. 

Η ενασχόληση με τη μουσική ενισχύει και καλλιεργεί τη μουσική αντίληψη, εντούτοις, όλοι οι άνθρωποι την έχουμε αναπτύξει σε ένα βαθμό, όπως ακριβώς και με τη γλώσσα. 

Οι μεγάλοι είθισται να εξελίσσονται σε ένα μουσικό όργανο ταχύτερα από τα παιδιά, είναι εντούτοις πιο επιρρεπείς σε βιαστική αντιμετώπιση, λόγω πίεσης χρόνου και δυσκολιών. 

Οι σπουδές της μουσικής, όταν γίνονται σε επαγγελματικό επίπεδο, απαιτούν χρόνια συνεχούς προσπάθειας. Μπορούμε, όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε άμεσα αποτελέσματα και να παίζουμε τη μουσική που μας αρέσει. 

Τα βήματα της επιτυχίας

  1. ΕπιμονήΤο βασικότερο συστατικό επιτυχίας στις σπουδές της μουσικής είναι ο προγραμματισμός και η μεθοδική εξάσκηση. 
  2. Υπομονή: Η «λαχτάρα» μας να παίξουμε τη μουσική που μας αρέσει δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στο να περάσουμε από όλα τα στάδια εξέλιξης. 
  3. Σωστές Βάσεις: Η σπουδή της θεωρίας είναι καταλυτική ώστε να αντιληφθούμε καλύτερα τη μουσική και το όργανο. Επενδύοντας σε αυτό δεν ξοδεύουμε το χρόνο μας, αντιθέτως μεγεθύνουμε τις δυνατότητές μας.
  4. Σωστός Χώρος: Ο χώρος ενός αναγνωρισμένου ωδείου είναι ο καταλληλότερος για τη συστηματική ενασχόληση με τη μουσική. 
 

Εν κατακλείδι, η σπουδή της μουσικής από ενήλικες είναι πραγματοποιήσιμη, ενώ τα αποτελέσματα είναι γρήγορα ορατά. Προϋπόθεση, όμως, είναι η εμπιστοσύνη στους τρόπους που μας υποδεικνύουν οι δάσκαλοί μας, η μεθοδικότητα και η επιμονή. Ο χρόνος φροντίζει πάντα για τα υπόλοιπα!

Επιλέξτε το Ωδείο Σείριος για να ξεκινήσετε τις σπουδές σας!